Vyberáte si vôňu podľa počasia a sezóny?

Vyberáte si vôňu podľa počasia a sezóny?>

Chcete parfém, ktorý budete môcť nosiť každý deň? Vyberajte ho podľa sezóny alebo počasia. Tieto dva faktory výrazne ovplyvňujú nielen vaše outfity, ale aj to, ako sa cítite. Sú preto výborným pomocníkom pri nákupe vhodnej vône. Ak neviete, ako na to, nechajte si poradiť našimi tipmi.

Celoročný vs. sezónny parfém – ktorá možnosť je lepšia?

Pri výbere parfému máte spravidla dve možnosti – buď sa rozhodnete pre celoročný, alebo sezónny parfém. Každá z týchto alternatív má svoje výhody aj nevýhody.

Celoročný parfém

Výhodou celoročného parfému je to, že vám šetrí čas aj financie. Na celý rok máte totiž jednu vôňu. Nemusíte sa trápiť výberom dvoch či troch rozličných. Zároveň netreba zabúdať ani na to, že na vôňu si zvyknete a budete sa vďaka nej cítiť vždy príjemne.

Mínusom celoročného parfumu je to, že vás po určitom čase môže prestať baviť. Okrem toho na niektoré sezóny sa nemusí hodiť tak ako na iné. Napríklad, keď si zaobstaráte jemnejšiu a sladšiu vôňu, výborná bude najmä na jar a leto. Počas jesene a zimy však môže byť nevýrazná.

Sezónny parfém

Sezónny parfum je určený špeciálne na jednu alebo dve sezóny, ktorým je dokonale prispôsobený. Nikdy sa tak nestane, že by bol mdlý alebo slabý. Plusom je, že ho používate len niekoľko mesiacov, čo vám umožní vyhnúť sa problému, že by vás po čase omrzel.

Naopak, nevýhodou sezónneho parfému je to, že vám nebude stačiť len jeden. Doma budete musieť mať minimálne dva – jeden na jar a leto a druhý na jeseň a zimu.

sezonny-parfem

zdroj: Koku.sk

Keď si vyberáte parfém na celý rok

Ak ste sa rozhodli pre parfum na celý rok, mali by ste si zvoliť výrobok, ktorý má dokonalú kombináciu jemnejších tónov ideálnych na jar a leto a sýtejších určených na jeseň a zimu. Následne sa zamerajte na všestranné a univerzálne zložky vhodné na každú sezónu, ako sú citrusy, bylinky alebo kvety.

Tip

V rámci typu vône je na celoročné používanie najlepší parfém alebo parfémová voda. V zime a na jeseň ich budete cítiť aj cez niekoľko vrstiev oblečenia, zatiaľčo na jar a v lete môžete ich intenzitu zmierniť tým, že si ich nanesiete v menšom množstve.

Do kategórie parfumov určených na celý rok patria:

  • Tiziana Terenzi Kirke – poteší dokonalým spojením ťažších tónov santalového dreva, vanilky, pižma a pačuli s tými jemnejšími vo forme hrušky, broskyne a maliny.
  • Yves Saint Laurent Libre Pour Femme – príjemná parfumovaná voda, ktorá vo svojom základe kombinuje sladkú a intenzívnu vanilku spolu s pižmom, cédrom a ambrou.
  • Bottega Veneta Illusione for Her – hodí sa na celý rok najmä vďaka tomu, že jej svieže a sladké tóny čiernych ríbezlí, pomarančového kvetu a figy dopĺňajú fazule tonka, bergamot a olivovník.

Keď si zvolíte sezónny parfém

Povedali ste si, že zainvestujete do sezónneho parfumu? V tom prípade by ste si mali zaobstarať minimálne dva, jeden na jar a leto a druhý na jeseň a zimu.

dolce-gabbana-devotion-parfem

zdroj: Koku.sk

Parfumy na jar a leto

Parfumy na jar a leto by mali byť ľahké a svieže. Skvelé sú výrobky s kvetinovými a ovocnými tónmi, ako sú bergamot, mandarínka, citrón, grapefruit, jablko a broskyňa. Prípadne sa poobzerajte po mäte, rozmaríne, bazalke, šalvii alebo zelenom čaji, ktoré parfému dodávajú šťavnatosť a energiu.

Z obľúbených parfémov na jar a leto môžeme spomenúť napríklad:

  • Nina Ricci Ricci Ricci – v jej zložení objavíte samé sladké zložky vrátane rebarbory, ruže, pačuli, tuberózy, bergamotu a santalového dreva.
  • Dolce & Gabbana Devotion – parfumovaná voda ako stvorená na jar a leto. Obsahuje len citrusy, pomarančový kvet a vanilku.
  • Lancome Idôle – parfém, ktorý kombinuje ružu, jazmín, céder, vanilku, pačuli a bergamot. Poteší vás spojením jemnejších aj intenzívnejších zložiek, ktoré vytvárajú dokonalý harmonický celok.

Rada odborníka

Parfumy na jar a leto môžu obsahovať aj ťažšie zložky ako je santalové drevo alebo pačuli, no uistite sa, že neprebíjajú jemnejšie a sviežejšie tóny.

Parfumy na jeseň a zimu

Počas jesene a zimy inklinuje väčšina žien k výraznejším a intenzívnejším parfémom s robustnejšími a zmyselnejšími kompozíciami. Vône spravidla obsahujú zložky ako vanilka, kardamóm, céder, pačuli, santalové drevo alebo koža. Krokom vedľa následne nie sú ani mäta, zázvor, tymián, klinček alebo škorica.

Ak si neviete zo širokej ponuky parfumov vybrať, vyskúšajte tieto:

  • Burberry Body Intense – výrazná a nadčasová vôňa obsahujúca broskyňu, palinu, fréziu, kašmír, vanilku, pižmo a mnohé ďalšie zložky, vďaka ktorým ju môžete nosiť aj počas chladných a tuhých zím.
  • Giorgio Armani My Way Pour Femme – očarí vás sladkou vanilkou a jazmínom v sprievode pomarančového kvetu, bergamotu, borievky, bieleho pižma a tuberózy.
  • Lady Gaga Fame – temná vôňa, ktorej súčasťou je jedovatá rastlina Belladonna, kadidlo, tigria orchidea, jazmín, marhuľový nektár, šafran a med.

Vôňa podľa počasia

Nakoniec si môžete vôňu vybrať aj podľa počasia. Počas teplých a slnečných dní by ste mali používať ľahšie osviežujúce vône s citrusmi, ovocím alebo kvetinami, ako napríklad vo vôni Carolina Herrera Good Girl Blush.

Počas chladnejších slnečných dní siahnite po sladkej alebo ovocnej vôni, ktorá obsahuje aspoň jednu výraznú a intenzívnu zložku vo forme pačuli, santalového dreva alebo vanilky. Výborným príkladom je Yves Saint Laurent Manifesto.

yves-saint-laurent-black-opium-parfemzdroj: Koku.sk

Na chladné daždivé počasie sú skvelé hlbšie a teplejšie vône, ktorých súčasťou sú vanilka, škorica alebo med. Sú charakteristické tým, že dodávajú pocit hĺbky a zmyselnosti. Patrí sem napríklad Yves Saint Laurent Black Opium Over Red.

A aký parfum je ideálny, keď je vonku vlhko a dusno? Takéto počasie môže zvýšiť intenzitu vône, preto stavte na jemnejšie a diskrétnejšie kompozície, ako má napríklad Dsquared2 She Wood.