Zaujímavosti z parfémového priemyslu

Zaujímavosti z parfémového priemyslu>

Parfémový priemysel je rozsiahly a má dlhú históriu, ktorá je plná zaujímavostí a faktov. Chcete sa o ňom dozvedieť viac? V tom prípade čítajte ďalej. V tomto článku sme pre vás spísali najzaujímavejšie informácie, ktoré sú spojené nielen so samotnými parfémami, ale aj s ich výrobcami.

Zaujímavosti z parfémového priemyslu, o ktorých ste možno netušili

V parfémovom priemysle je skutočne veľa zaujímavostí. Medzi ne patria napríklad:

  • Parfémový priemysel má bohatú históriu, ktorá siaha až do staroveku. Staroveké civilizácie ako Egypt, Grécko či Rím používali parfumy najmä na rituály, liečbu a osobnú hygienu.
  • Parfum nemá dátum spotreby, no jeho vôňa sa s časom mení. Práve preto by ste ho po kúpe mali používať maximálne 3 až 4 roky a potom ho nahradiť novým.
  • Slovo parfum pochádza z latinského „per fumum“, čo znamená „cez dym“. Dôvod, prečo sa ním vône začali označovať, boli bohaté slávnosti cisára Nera, ktorý počas nich nechal vo svojich fontánach prelievať ružový a jazmínový olej, a tieto vône sa následne dostali do vzduchu.
  • Presný čas vzniku prvého parfému nie je známy, avšak vie sa, že prvou zaznamenanou chemičkou a parfumérkou bola žena menom Tapputi, ktorá žila v Mezopotámii okolo roku 1200 pred Kristom.
  • Moderný parfum (zmes esenciálnych olejov a alkoholu) vznikol v roku 1310 a bol určený pre kráľovnú Alžbetu. Pozostával z rozmarínu, tymiánu a verbeny.
  • Mnohé dnešné parfumy sa nevyrábajú zo skutočných ingrediencií, ale zo syntetických zlúčenín, ktoré dokážu napodobniť vône kvetov, ovocia a ďalších zložiek.
  • Okrem klasických parfumov sa na trhu objavujú aj tzv. niche parfumy. Ich hlavnou úlohou je osloviť náročných a odvážnych zákazníkov, ktorí hľadajú niečo netradičné a originálne. Produkcia niche parfumov nie je primárne komerčná, ale skôr kreatívna, v niektorých prípadoch až avantgardná.

Najpredávanejším parfémom je Chanel No. 5

Značka Chanel patrí medzi najprestížnejšie v parfémovom priemysle. Jej história sa začala písať v roku 1910, kedy sa zameriavala prevažne na módu. Všetko sa však zmenilo v roku 1921, keď značka priniesla na trh svoj ikonický parfum Chanel No. 5, ktorý vytvoril Ernest Beaux v Grasse, domove francúzskej parfumérie.

Chanel No. 5 sa stal obľúbeným predovšetkým vďaka tomu, že bol odlišný od väčšiny ostatných parfémov na trhu, ktoré boli tzv. soliflores, teda napodobňovali voňu len jedného kvetu a boli si navzájom veľmi podobné.

Gabrielle Chanel preto poverila Beauxa vytvorením niečoho úplne iného – vône zloženej z viacerých rozličných zložiek. Tento experiment mal veľký úspech a zrodil tak novú kategóriu vôní.

Vedeli ste, že…

… popularitu Chanel No. 5 výrazne ovplyvnil aj dobrý marketing? Gabrielle Chanel vedela, že najlepším spôsobom, ako rozšíriť povedomie o svojom parféme a ako z neho spraviť luxusný produkt, je využiť známe celebrity. Prvou takou bola Marilyn Monroe, ktorá sa objavila v reklame na Chanel No. 5 v 60. rokoch 20. storočia.

Dior J'adore obsahuje viac ako 80 zložiek

Parfum Dior J'adore je jedným z najpopulárnejších, ktoré nájdete v ponuke tejto značky. Okrem jemného ženského flakónu pripomínajúceho slzu je charakteristický aj svojím bohatým zložením. Nájdete v ňom až 80 rôznych zložiek, od bergamotu a santalového dreva až po jazmín, krvavý pomaranč a ružu. Ide tak o výbornú voľbu pre každú ženu.

dior--jadore-infinissime-parfumovana-voda-pre-zeny

zdroj: Koku.sk

Ikonický flakón Guerlain Shalimar

Značka Guerlain si zakladá nielen na unikátnych vôňach, ale aj na prepracovaných flakónoch. Parfum Shalimar disponuje flakónom, ktorého tvar a vzory fľašky evokujú povodie záhrad Shalimar, a vejárovou zátkou, ktorá pripomína večnú krásu ich vodných fontán.

 

CK One ako prvá unisex vôňa

Calvin Klein spôsobil v roku 1994 revolúciu na trhu s parfumami tým, že ako prvá značka predstavil vôňu vhodnú pre obidve pohlavia. Aj keď boli mnohí voči CK One spočiatku skeptickí, väčšina si ju nakoniec zamilovala. O jej obľúbenosti svedčí aj to, že za prvých 10 dní po uvedení zarobila viac ako 5 miliónov dolárov a v polovici 90. rokov generovala ročne približne 90 miliónov dolárov.

Vedeli ste, že…

… parfum sa na pokožke časom mení a vyvíja? Každá vôňa je zložená z troch častí – hlavy, srdca a základu, ktoré sa postupne odkrývajú. Tóny hlavy sú zvyčajne jemné a nevydržia príliš dlho. Srdcové tóny, ktoré bývajú bylinné, kvetinové a korenisté, sa na pokožke udržia dlhšie. Najlepšie ich cítiť po tom, ako vyprchajú tóny hlavy. Základné tóny, obsahujúce napríklad drevo, ambra alebo pižmo, vydržia na pokožke najdlhšie a najlepšie ich cítiť niekoľko hodín po aplikácii parfému.

Parfém, na ktorého výrobu dozeral samotný Saint Laurent

Značka Yves Saint Laurent má vo svojej ponuke viacero parfémov, pričom najznámejším je Opium. S jeho vznikom sa spája zaujímavosť, že na celý proces dozeral samotný Saint Laurent. Ten dokonca pomáhal s výberom vôní a flakónu, ako aj s tvorbou reklamnej kampane, ktorej súčasťou bola modelka Jerry Hall.

saint-laurent-black-opium-parfemovana-voda

zdroj: Koku.sk

Parfém, ktorý rozšíril podnikanie módneho domu Nina Ricci

Nina Ricci, známy módny dom, pôvodne predával len oblečenie. Aby však rozšíril svoje podnikanie a oslovil každú ženu, začal v roku 1948 predávať parfém L'Air du Temps. Tento parfém sa za veľmi krátky čas stal jedným z najobľúbenejších na trhu a preslávil Ninu Ricci nielen vo Francúzsku, ale aj ďaleko za jeho hranicami.